13 Haziran 2016 Pazartesi

Gökçeada Gezisinde Yapılacak 10 Şey


        Gökçeada hakkında şimdiye kadar yüzlerce , binlerce şey duydunuz.Türkiyenin en büyük adası olduğunu biliyorsunuz kabaca hakkında doğru yada yanlış birsürü bilgiye sahipsiniz.Ve en sonunda merakınıza yenik düştünüz veya kader sizi bir vesileyle Gökçeadaya sürükledi ve Gökçeadaya seyahat etmeye veya tatilinizi Gökçeadada geçirmeye karar verdiniz.

      Hemen internette araştırmaya başladınız Gökçeadada neler yapılır,neleri yapmadan dönmemeliyiz,veya Gökçeadayı Gökçeada yapan özellikler nelerdir merak ettiniz.İşte bu yazı sizin tüm bu sorularınıza cevap olacak nitelikte.


Şimdiki konumuz Gökçeada gezisinde yapılacak 10 şey.Diğer bir değişle Gökçeadaya gelipte yapmadan kesinlikle dönmememiz gereken 10 şey.

Gökçeadada Yapılacak 10 Şey

1.Gökçeadanın Temiz Berrak ve Buz Gibi Denizine Girmeden Dönmeyin..

   Listemizin ilk sırasını Gökçeadanın denizine ayırdım.Gökçeda gezisinden sonra çoğu insanın aklında kalan en güzel şeylerden biri upuzun tenha sahilleri ve akvaryum temizliğinde denizi oluyor.Sizde hoşlansanızda hoşlanmasanızda tercih ettiğiniz bir plajda saroz körfezinin sularında kulaç atmadan dönmeyin derim.


Gökçeada sahillerinden tarafımca çekilmiş birkaç fotoğraf.


2.Gökçeada Dibek Kahvesini Yudumlamadan Dönmeyin.

   Listemizin ikinci sırasını Gökçeadayı Gökçeada yapan tatlardan Dibek kahvesine ayırdım.Gökçeadaya giden arkadaşınız olduysa muhakkak onlarda bahsetmiştir dibek kahvesi içmeden dönmeyin diye.Bizde aynı fikirdeyiz Gökçadadaki eski rum köylerinden birinde Özellikle Zeytinliköyü tavsiye edebilirim dibek kahvesi yudumlamadan dönmeyin.
  Nedir bu dibek kahvesi diye soracak olursanız hemen açıklayalım.Kahve çekirdeklerinin içi oyulmuş dibek denilen bir taş niş içerisinde tokmakla dövülerek öğütülüyor. Dibek taşında öğütülerek elde edilen kahvenin kullanılması ile yapılan Türk kahvesinede dibek kahvesi deniyor.

Dibek Kahvesi(Görsel alıntıdır.)
    Dibek kahvesini geçen senelere kadar Manken Nefise Karatayın Babası Orhan Karatayın elinden içiyorduk Malesef Orhan Amcayı kaybettik.Yinede Zeytinli Köyündeki kahvelerden birinde dibek kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

3.Efibadem Kurabiyesini Tatmadan Hediyelik Almadan Dönmeyin

    Listemizin 3. sırasını Gökçeadanın yerel bir tadına ayırdım.Efibadem kurabiyesi.Gökçeadanın meydani pastahanesinin sahipleri Gökçeada yaşamış bir rum bayanın unutulmak üzere olan tarifini tekrar hayata döndürerek Gökçeadaya özgü bir marka yarattılar.Gökçeada merkezde bulunan Meydani pastahanesinde bulabileceğiniz bu lezzeti denemeden dönmeyin diyorum.Efibademin hikayesini ayrıntılı olarak buradan ulaşabilirsiniz.


Efibadem kurabiyesi.



4.Kefaloz Tuz Gölünde Çamur Banyosu Yapmadan Dönmeyin

       Listemizin 4. sırasını yine Gökçeadaya özgü bir değere ayırdım.Gerçekten Türkiyede birkaçyerde yaşayabileceğiiz bir deneyim çamur banyosundan bahsetmek istiyorum.Gökçeadanın en meşhur plajını yakınında bulunan tuz gölünün tabanında bulunan çamuru ziyaretçiler vucudlarına sürerek şifa arıyorlar.Bende her Gökçeada ziyaretimde çamur banyosu yapmaya özen gösteriyorum.İşe yarıyormu diye soracak olursanız şahsen çamuru vucuduma sürdükten sonra belli bir süre cildim bebek cildi gibi yumuşacık oluyor.Ama denemek veya denememek size kalmış.Bence Gökçeada belediyesinin en kısa zaamanda çamuru analiz ettirerek olaya bilimsel bir bakış açısı kazandırması gerekiyor.
Bendeniz yine bir çamur banyosunda 2008 yazı.


Oğlum Çınarın çamur keyfi Haziran 2017


    Birazda çamur banyosunu nasıl yapacağınızdan bahsetmek istiyorum.Çamur kolayca bulunabilecek bir yerde değil tuz gölünün tabanında suyun hemen bir kaç santim altında bulunuyor.Yani çamura ulaşabilmek için ellerinizle veya ayaklarınızla tabanı eşelemeniz gerekiyor.Ayrıntılı videoyu buradan izleyebilirsiniz.

     Vücudunuzun tamamını veya istediğiniz kısmını çamura buladıktan sonra kefaloz plajına kadar yürüyorsunuz bu sürede üzerinizdeki çamur kuruyor ve cildiniz geriliyor.En son olarak kendinizi serin sulara bırakıp çamurdan arınıyorsunuz.Uyarmak isterimki arınması oldukça zor.:) Birde birkaç saat boyunca çevrenize çürük yumurta kokusu salıyorsunuz haberiniz olsun demedi demeyin:)
    Başka yerde bulamayacağınız bir ip ucu daha benden size .Çamur banyosundan menmun kaldınız ve devamlı yapmak istiyorsunuz.Yapacagınız tek şey camuru kavanoza doldurmak ve yanınızda götürmek.Kullanmak istediğiniz zaman deniz suyula sulandırmak ve yüzünüze sürmek.

5.Gökçeada Koyunu Ve Keçisinin Tadına Bakmadan Dönmeyin.

   Listemizin 5. sırasınnda Türkiyenin hatta dünyanın başka bir yerinde rastlayamayacağınız bir olaydan bahsetmek istiyorum Gökçeada koyunu ve keçisi.Koyunun ve keçinin ne gibi bir özelliği var diye merak edebilirsiniz hemen açıklayalım.Gökçeadanın bir ada olması ve ada içerisinde vahşi hayvan olmaması nedeni ile keçi ve koyunlar salma diye tabir ettiğimiz yani başı boş şeklilde yetistiriliyorlar.Koyun keçi sahipleri hayvanları sadece sağarken yem verirken veya kırkım zamanı topluyorlar.

    Sizde Gökçeada ziyaretiniz sırasında dağlarda tepelerde hatta plajlarda ve hatta denizin içerisinde bile küçükbaş hayvanlara rastlayabilirsiniz.Plajda güneşlenirken bir anda etrafınızı yüzsüzce sizden yiyecek isteyen keçiler sarabilir örneğini burada görebilirsiniz.

      Normal bir koyun keçinin kış şartlarını dışarda geçirmesi çok zor.Lakin Gökçeadadaki küçükbaş hayvanlar bunu başarabiliyorlar.Ama zaman zaman sağda solda ölmüs koyun ve keçi leşlerinede rastlayabilirsiniz.

     Neyse bu koyun keçi sizin için ne ifade ediyor ondan bahsedelim birazda.Küçükbaş hayvanlar salma olarak yetiştirildiği için hayvanlar doğal olarak doğada besleniyorlar, kapalı ortamda tutulmadıkları için strese girmiyorlar ve bu sayede stres hormonu salgılamıyorlar ve etlerinin kalitesi bozulmuyor.Vede Gökçeadanın ortamında çokça yetisen kekik bitkisini tükettikleri için etleri tadı bir başka oluyor.
    Bu etleri nasıl temin edebileceğinize gelecek olursak eğer az miktarda et isterseniz merkezde buluna kasaplardan eti bulabilirsiniz.Yok biz eti çok severiz kalabalık aileyiz derseniz hayvanı canlı olarak kestirip çokça tüketebilirsiniz veya kuzu ve oğlak çevirme yapılan mekanlarda etlerin tadına bakabilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun.


Gökçeada Koyunu

6.Deniz Ürünlerinin Tadına Bakmadan Ayrılmayın..

    Listemize yeme içmeden devam ediyoruz.6. sırayı Gökçeadanın tertemiz berrak sularında avlanan deniz ürünlerine ayırmak istedim.Diğer denizlerde avlanan balıklarla Gökçeadada avlanan balıkların arasında ne fark var diye sorabilirsiniz.Bu konuyada hemen açıklık getirelim.

   Gökçeada civarında yakalanan balıklar özellikle göç etmeyen balık türlerinden bahsediyorum son derece temiz bir ortamda yetiştikleri için insan sağlığını tehdit eden hiçbir tehlikeli maddeyi içermiyorlar.Ayrıca Gökçeada civarındaki denizler balık tür ve çeşitliliği açısından tam bir cennet.Öyleki Türkiyede  koruma altına alınan ilk ve tek deniz milli parkı Gökçeada yıldızkoyda bulunuyor.


   Gökçeada denizinin bu kadar temiz olmasının bir kaç nedeni var.İlk olarak kuzey ege hem yunanistan hemde Türkiye açısıdan sanayileşmemis bir bölge dolayısı ile denizleri kirletecek herhangi bir sanayi bölgesi  veya büyük liman bulunmuyor.Karadenizden gelen akıntılarda kirliliği açık denizlere taşıyor.Hakim rüzgar yönüde kuzeyli olduğu için havasıda denizide çok temiz adamızın.

 Kısacası Gökçeada ziyaretiniz sırasında deniz ürünlerinden hoşlanıyorsanız muhakkak denemenizi atvsiye ediyorum.

7.Gökçeadada Gün Batımını İzleyin..

Listemizin 7. sırasını muhteşem Gökçeada günbatımı şölenine ayırdım.Heryerde güneş batıyor Gökçeadadaki gün batımını özel kılan nedir diye merak edebilirsiniz.Cevabını bu fotoğrafta kendiniz bulabilirsiniz.
Yukarı Kaleköyde gün batımı..


    Fotoğraf herşeyi açıklıyor ama biz genede kısa bir özet geçelim.Gün batımları bence en güzel denizin üstünde batarsa oluyor.E Gökçeadada bir ada olduğundan dolayı güneş mecburen deniz üzerinde batıyor.üstüne üstlük fotoğrafın sol üst köşesinde görülen yunan adası semadirek ve onun tepelerinde oluşan bulutlarda manzaranın içine girerse deymeyin manzaranın keyfine:):) 

  Günbatımını özel kılan başka birşeyde Türkiyede güneşin batışını izleyen en son kişilerden biri olmanız.Malum gökçeada Türkiyenin en batısında ve en son Gökçeadada batıyor.

Günbatımını en güzel nerde izleyebilirizin cevabına gelecek olursak .. Eski bademli yukarı kaleköy birde Türkiyenin en batı ucu olan uğurlu köyündeki ince burunu sayabiliriz.Şimdiden iyi seyirler.












  
devam edecek...................







4 yorum:

  1. Gökçe Adaya gitmek isteyenler için rehber niteliğinde güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. 4 yıldır adada yaşayan biri olarak gayet güzel hazırlanmış bir rehber. Teşekkür ederiz:)

    ayrıca bilmeyenler için detaylı bir kaynak: http://www.gokceadam.net

    YanıtlaSil
  3. Blog sayfanızın headeri çok hoşuma gitti. Sizi tebrik ederim böyle yaptığınız gezileri bizimle paylaşmanız gerçekten çok güzel.
    Üstten ikinci resim nedir pek anlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler begendiginize coknsevindim.bahsettiginiz fotografi kefalozda cekmistim rina baligi bana saldirmadan az evvel cekmistim

      Sil

Bozcaadada Kamp Yapmak Yassak Hemşerim..

BOZCAADA DA KAMP YAPMAK YASSAK HEMŞERİM..          Merhabalar Bozcaada ve Gökçeada gezi rehberlerini hazırladığım günden beri en çok ...